Anadolu ipek yolu Lezzet durakları Gastronomi ve Gurme Uzmanlığı Semineri(TUREB Onaylı)
Değerli Rehberler

Yönetim kurulumuzla uzun süredir üzerinde çalıştığımız 3. “Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Semineri” için nihayet tarihler belli oldu program aşağıdadır.
Uzmanlığımız 3 Kasım 2017 tarihinden akşam Sivas’tan başlayarak Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep’te 11 Kasım 2017 de akşam saat 18.00 sona erecektir.
Gezi boyunca Gonca TOKUZ (HALKBİLİMCİ-YAZAR-EDİTÖR) bizlere eşlik edecek olup yörelerin etkileşimi konusunda bilgilendirecektir. Konunun uzmanları tarafından bölge yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri hakkında ayrıca Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi bu gezi kapsamında yapılacaktır.
Yine bu gezi esnasında katılımcılar belirli yemekleri mutfak Atölyelerinde kendileri bizzat hazırlayacaktır. Akşamları yemek üzerine uzun uzun sohbetler yapılacak olup, uzmanlarımıza dilediğiniz soruları sorabileceksiniz. Konaklanacak oteller daha sonra açıklanacaktır.
Programın detayları aşağıda olup başvurular alınacaktır. Bu program maksimum 40 kişi ile sınırlıdır.Katılımcılara odamız tarafından katılımcılara gümüşten yapılmış bir uzmanlık brövesi verilecektir.

Yetki Bölgelerinde Uzmanlık yapmamız için bize izin veren Nevşehir Rehberler Odası  (NERO ) ve Şanlıurfa Rehberler Odasına ( ŞURO ) Yönetim Kurullarına desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Bilgilerinize
Mehmet Severoglu
GARO YK Başkanı

Başvuru için lütfen garogezi@hotmail.com adresine mail yollayınız.

Odamız tarafından “ Gurme ve Gastronomi Uzmanlık Semineri “Seminer tarihi 3-11 Kasım 2017 olup 7 gece konaklama 8 günlük bir programdır. Konu ile ilgili anlatımlar konunun uzmanları tarafından yapılacaktır. Ulaşım katılımcılar tarafından sağlanacaktır. Gezi detayları aşağıdadır.

 

3 Kasım 2017 Cuma

Sivas’ta Buluşma ve konaklama Akşam yemeği (tahmini saat 17-18 dir.)

1.Gün 4 Kasım Cumartesi

8.30 Sivas mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri

( Müjgan Üçer  )

10.00 yemekleri hazırlanması ve yapım usulleri yemek yapımı,

Katılımcılar tarafından Yapılacak yemekler: Sivas Madımak yemeği, Sivas Mantısı Hingel          ( Hambal ) , Sivas Kebabı, Kelle Tatlısı

12.00 Yapılan yemeklerin sunumu

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

16.30  müze gezisi

Sivas’ta Konaklama Akşam Yemeği

2.Gün 5 Kasım Pazar

6.30 Sivas’tan Divriği’ye hareket

9.30 Divriği ulu camii ziyareti

10.30 Divriği gezisi

11.00 Kemaliye Hareket

12.30 Kemaliye varış ve yöresel öğle yemeği

13.30 Kemaliye gezisi

16.00 Kemaliye’den ayrılış Elazığ’a hareket Konaklama ve Akşam Yemeği Elazığ’da

3.Gün  6 Kasım Pazartesi

8.30 Elazığ mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri

( Doğa Çitçi )

10.00 Elazığ yemekleri hazırlanması ve yapım usulleri yemek yapımı,

Katılımcılar tarafından Yapılacak yemekler: Harput Çorbası, Lobik Çorba, Harput köftesi, Kömbe

12.00 Yapılan yemeklerin sunumu

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

( ………………… Bey )

14.30 Harput’un gezilmesi

17.00 Malatya’ya hareket Konaklama Akşam yemeği

4.Gün 7 Kasım Salı

8.30 Malatya mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri

(İbrahim Halil KILIÇ )

9.30 Malatya yemekleri hazırlanması ve yapım usulleri yemek yapımı,

Katılımcılar tarafından Yapılacak yemekler: Gendime Çorbası, Kiraz yaprağı sarması, İçli köfte, Kayısı tatlısı, Acılı Ayran

(Sami Kasap ev yemekleri atölyesi )

12.00 Yapılan yemeklerin sunumu

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

14.30 Battal Gazi ve Aslan tepe ziyaret

17.30 Kahramanmaraş’a hareket Akşam yemeği ve konaklama Kahramanmaraş’ta

5.Gün 8 Kasım Çarşamba

  1. Kahramanmaraş mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri

( Hacı Ali Özturan )

10.00 Kahramanmaraş yemekleri hazırlanması ve yapım usulleri yemek yapımı,

Katılımcılar tarafından Yapılacak yemekler: Toyga Çorbası, Ekşili Çorba, Sumak Ekşili Patlıcan Kebabı, Eli Bögründe, Şirin Tarhana

12.00 Yapılan yemeklerin sunumu

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

( Hacı Ali Özturan )

14.30 Kahramanmaraş gezisi

16.00 Hatay’a hareket Konaklama ve Akşam yemeği Hatay’da

6.gün 9 Kasım Perşembe

8.30 Hatay mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri (Süheyl Budak )

10.00 yemekleri hazırlanması ve yapım usulleri yemek yapımı,

Katılımcılar tarafından Yapılacak yemekler:

12.00 Yapılan yemeklerin sunumu

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

(İbrahim Ünal KAHRAMAN)

15.30 Hatay müzesi gezisi

17.00 Gaziantep’e hareket konaklama ve akşam yemeği Gaziantep’te

7.Gün 10 Kasım Cuma

8.30 Gaziantep mutfağı yemeklerinin tarihsel gelişimi tanıtımı hazırlama usulleri ve etkileşimleri

( Gonca Tokuz )

9.30 Gaziantep yemekleri hazırlanması ve yapım usulleri yemek yapımı,

Katılımcılar tarafından Yapılacak yemekler:  Öz Çorbası, Alacalı Çorba, Şiveydiz, Ekşili ufak köfte, Zeytinyağlı Dolma

(MUTFAK SANATLARI EĞİTİM MERKEZİNDE )

12.00 Yapılan yemeklerin sunumu

13.30 Yöresel ürünlerin seçimi ve alış veriş alışkanlıkları ürün seçme yöresel halkın gıda eğilimleri çarşıların gezilmesi

( Mehmet Severoğlu )

16.30  Zeugma Müzesinin gezilmesi

Gaziantep’te Konaklama Akşam yemeği

8.Gün 11 Kasım Cumartesi

7.30 Katmer imalatının görülmesi ve tadımı

8.30 Ömer GÜLLÜ Geleneksel Baklava imalatının gezilmesi, Baklavanın özellikleri ve iyi bir baklava yapımının sırları…

( Ömer Güllü )

10.00 Gaziantep unesco süreci çalışmaları hakkında bilgilendirme

11.00 Arkeoloji müzesi ziyareti

12.00 Öğle yemeği

13.00 Çarşılar ve müzelerin gezilmesi

17.00 Gaziantep Gezimizin sonu Bakanlık ve TUREB temsilcileri gözetiminde Uzmanlık için SINAV

Rehberler Uzmanlık sınavına girecek ve sınavı kazananlara uzmanlık belgesi verilecektir. Diğer katılımcılar ise sadece “Katılım Belgesi “ alacaklardır. Odamız her türlü program değişikliği yapma hakkına sahiptir. Gerek gördüğünde ( yol, konaklama, güzergah, Seminer hocaları, gibi…) değişiklik yapabilir. Konaklamalar 3,4,5 yıldızlı otellerde olacaktır. Tercihimiz 5 yıldız olup bölge ve şartlar gereği 3 veya 4 yıldızlı otellerde olabilir. Tur esnasında alınacak yemekler genelde davet şeklindedir ama bazı illerde bu mümkün olmamaktadır bu nedenle imkan olmayan yerlerde gurup serbest bırakılacaktır.

Seminer Hocalarımızın Özgeçmişleri

Müjgan Üçer kimdir

HALKBİLİMCİ-YAZAR

27 Ekim 1940 tarihinde Sivas’ta doğmuş olan Müjgân Üçer’in, annesi adı Sıdıka, babası ise Kâzım Arslan’dır. Ana ve babası tarafından Sivaslı bir aileye mensuptur. Bir ağabeyi (Ahmet Turan), üç ablası (Sabiha, Rüveyde, Türkân) ve kendinden küçük üçü erkek (Burhanettin, İrfan, Mustafa İlhan), ikisi kız (Şükran ve Hatice Reyhan) olmak üzere dokuz kardeşi vardır. Babasının görevi dolayısıyla, ilköğrenimini Eskişehir’de, orta öğrenimini Adapazarı’nda (Lise 1. sınıfı Sivas’ta) yüksek öğrenimini de İstanbul’da yaparak, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Eczacılık Yüksek Okulu’nu bitirmiştir. 1963-69 yılları arasında DDY Sivas 4. İşletme Müdürlüğü eczanesinde mes’ul müdür olarak çalışmış, 1969 yılından 1999 yılına kadar Sivas’ta kendi eczanesinde mesleğini sürdürmüştür.1963-1965 yıllarında Sivas Lisesi’nde kimya öğretmenliği ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1981-1997 yılları arasında tıp tarihi öğretim görevliliği yapmıştır. Sivas’ta üniversitesinin kurulmasındaki çalışmalarda ve Sivas’la ilgili birçok sosyal faaliyetlerde yer almıştır. 1963 yılında Sivas Lisesi Edebiyat öğretmeni Doğan Üçer ile evlenen Müjgân Üçer’in; Tahsin Temel Üçer (Uzman Seramist), Dr. Pelin Üçer Demirkale (Nükleer Tıp Uzmanı) ve Ahmet Süheyl Üçer (Kaymakam) adlı yetişkin üç evladı ve dört torunu vardır. Öğrencilik yıllarından beri, ilgisini çeken ve hayatının dokusuna girmiş olan halk kültürüne yönelen Müjgân Üçer, Sivas yöresindeki zengin folklor ürünlerini araştırmış ve bunlar İbrahim Aslanoğlu’nun Sivas’ta 1973 yılında çıkarmaya başladığı Sivas Folkloru ve Türk Folkloru Dergileri’nde yayımlamıştır. Sivas folkloru, tıp ve eczacılık tarihi konularında ulusal ve uluslararası Türkoloji, Türk Tıp Tarihi, Türk Halk Edebiyatı ve Halk Kültürü Kongrelerinde, sempozyumlarında, elliden fazla bildiri sunmuş ve konferanslar vermiştir. İlk çalışması 1962 yılında öğrenci iken Eczacılık Dergisi’nde yayınlanmış olan Müjgân Üçer, araştırmalarını daha çok Türk kültürü ve Sivas yöresi üzerinde yoğunlaştırmıştır. Türk halk edebiyatı, Sivas yöresi halk tıbbı, tıp ve eczacılık tarihi, gelenek, görenek ve halk inançları, Sivas’taki tarihi eserler ve evlerin tanıtılması, korunmaları ve işlerlik kazandırılması için çalışmalar yapmıştır. Sivas halkı ağzından 7000 üzerinde sözlü kültür ürünlerini toplamış ve bu malzemeyi Atalar Sözü Yerde Kalmaz kitabıyla yayımlamıştır. Halk inanışları, efsaneleri, Sivas yöresindeki sözlü gelenek ve Sivas halk mutfağı, Sivas etnografyası (maddî kültür) üzerinde çalışmalar yapmış, Sivas mutfak kültürü üzerinde, Sivas Halk Mutfağı, Sivaslı iki şair, Mesut Hocaoğlu ve Feyzullah Demiray ile ilgili kitaplarını yayımlamıştır. Bu kitaplarını, Anamın Aşı Tandırın Başı Sivas Mutfağı, Divriği’de Mutfak Kültürü ve Göldağının Güldestesi Arapgir ile Mâni Benim Ezberim Sivas Çevresinden Mâniler kitapları takip etmiştir. Halen, Beşik Eşik Keşik (Sivas’ta Doğum, Evlenme ve Ölüm Gelenekleri) ile mevcudu kalmayan Atalar Sözü ve Divriği Mutfak Kültürü kitaplarının genişletilmiş 2. baskıları, Sivas ünlüleri, gelenek göreneklerimiz ve halk inanışları üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Müjgân Üçer’in makaleleri; Sivas Folkloru, Sivas/Cumhuriyet Üniversitesi Dergisi, Türk Folkloru, Türk Folklor Araştırmaları, Türk Kültürü, Milli Kültür, Atayurt’tan Anayurt’a, Kültür ve Sanat, Revak, Erciyes, Erdem, Bilge, Eflatun, Tarla, Halay, Arkitekt, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Sivas Kültür Sanat, Kızılırmak, Folklor Araştırmaları, Tıp Tarihi Araştırmaları ve Hayat Ağacı dergileri ve yıllıklarda yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir. Müjgân Üçer, 1993 Yılında, Folklor Araştırma Kurumu’nca, İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet ödülünü almış, 1997 yılında Sivas turizmine ve halk kültürüne yapmış olduğu katkılar nedeniyle, Sivas Valiliği ve Sivas Turizmini ve Kültürünü Geliştirme ve Yaşatma Derneği tarafından da ödüllendirilmiştir. Sivas Hizmet Vakfı, Türk Folklor Araştırma Kurumu ve Türk Tıp Tarihi Kurumu üyesidir. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın (ÇEKÜL), Danışma Kurulu üyesi ve Sivas il temsilcisidir.

Süheyl Budak Kimdir

HALKBİLİMCİ-YAZAR

1951 Antakya da doğdum; ilk, orta ve lise tahsilimi Antakya da tamamladım daha sonra İstanbul devlet mühendislik mimarlık akedemisin’de İnşaat bölümüne girip 1976 yılında İnşaat mühendisi olarak mezun oldum daha sonra vatani görevimi tamamlayıp iş hayatına Antakya da başladım otuşbeş yıl yapı sektöründe konut üreten iki şirketle iş hayatına devam ediyorum. Bu zaman dilimi için de kendi sektörümle ilğili birçok makalelerim yayınladı bunlardan bazıları türkiyede gecekondu sorunları ve çözümleri, konut sorunlarımızın çözümleri, çarpık kentleşmenin çözümü toplu konut, su savaşları, akıllı evler, akıllı yollar, akıllı şehirler, gelecekte ki evlerimiz, kendine yeten evler, buna bağlı olarak belediye sorunlarını dile getiren belediyemi istiyorum gibi makaleler.1997 yılın da sadece bir hobi olarak yola çıkmış ulduğum ve kendi mutfağımı tanımak maksadı ile araştırmaya başladığım Antakya mutfağı on yıl gibi bir zaman dilim içinde bir kitap haline geldi ve yayınlandı bu zaman dilimi için de hem Antakya mutfağını anlamaya çalışırken mutfak kültyürünü ve anadolu mutfağını da tanıma imkanı buldum kitap yayınlanıncaya kadar 150 ye yakın mutfak ve mutfak kültürü üzerinde yayınlanmış makalelerim bulunuyor bunlardan birkaçının başlığını vereyim; tutmaçtan ravyolliye, kauntum ve yemek, künefenin tarihçesi, Antakya mutfağında peynirler, Antakya mutfağın da kış hazırlıkları, Hamam yemekleri ve hamam kültürü, sembusak’ın tarih içinde serüveni, gibi yazılar mutfak yazılarım bir çok yayında kaynak olarak gösterilmiş olması ayrı bir hoşluk getirmektedir. Halen yemeklerin çıkış coğrafyaları ve günümüze kadar geçirdikleri evreler hakkında araştırmalara devam ediyorum buna bir örnek bir Abbasi yemeği olan Medfüne’nin günümüz de Antakya mutfağın da şıhı-l mahşi ye nasıl dönüştüğü gibi. Yazmış olduğum Antakya mutfağı 2013 Ateş baz-ı veli ödülüne layık görüldü bunun yanında halen Anadolunun tüm yemeklerini bir kodeks anlayışı için de kotlamalara başlamış durumdayım.

 

İbrahim Ünal Kahraman Kimdir

1971 yılında Antakya’da ailenin ilk çocuğu olarak dünya ya geldi. Orta ve yüksek öğreniminin  ardından  Osmanlıca üzerine de eğitim aldı.  1993 yılında Deniz Kuvvetleri komutanlığı bünyesinde gıda kontrolörü olarak göreve başladı En büyük şansım Antakya’lı anne ve babadan dünyaya gelmiş olmak. Çocukluğum Hatay mutfak kültürünü en ince ayrıntısına kadar bilen babaannemin yanında geçti. Eğitim hayatımın bitiminden sonra kendimi mutfağın içinde buldum. T.C devletinin en güzide kurumlarından biri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki mutfaklarda 24 yıl çalışma hayatım oldu. Yemeklerin hazırlanması, iaşe edilmesi, hammadde stok ve kalite kontrollerinden sunumuna kadar olan süreç takibi ile geçen çalışma hayatımda yüzer birlikler olan fırkateyn, denizaltı ve kara birliklerinde görev yaptım. Tüm çalışma hayatım direk mutfak oldu, kah hububat çuvallarına yaslanıp dinlenmek, yorgunluk çayını bile kazan başında içerek geçen iş hayatımda edindiğim tecrübe ve birikimimi bugün kendi mutfağımızda Antakya ve Akdeniz mutfağı için kullanmaktayım. Sadece yemek yapmak ve yemek yapmanın inceliklerini bilmek, bir tarif alıp onu uygulamak yetmez bir mutfağın kültürünü anlayabilmek için. O mutfağın kökenine, o mutfağı oluşturan yapı taşlarına tek tek inmek gerekir. Bu incelikleri anlayabilmek için yörenizin yemek kültürünü, o kültürü etkileyen komşu kültürleri ve yemeğin o bölgedeki tarihi seyrini sabırla araştırmak gerekir. Araştırma ruhu ve merak olmalı, bu önemli. Örnek vermek gerekirse; Deniz Kuvvetlerinde çalıştığım yıllarda Osmanlı neferinin seferde beslenme esaslarını arşivlerden uzun süre araştırma fırsatım oldu. Bu çalışmalarım kara birliklerinin (karakol ve kışla) esaslı askerin yemek el kitapları çalışmalarına önemli bir katkı sağladı. Bu bağlamda bir kişilik hazırlanan yemek tariflerinin birlik mevcutlarına göre düzenlenmiş askerin yemek el kitabı çalışmasına ek olarak, İskenderun Deniz Müzesi Hatay salonunun hazırlanması gibi bir çok çalışma ile yöremiz kültürüne katkı sağlamayı amaç edindim. Şenköylüler web sitemizde ve çeşitli dergilerde yayınlamış olduğum makaleler kişisel yemek kültürü araştırmalarımın özgün içeriğe dönüşmüş ve bu içerikler ve makalelerimiz Hatay Valiliğimizin hazırlatmış olduğu yemek kitaplarına da kaynak oluşturmuştur.Yemekten, mutfaktan bahsedildiği bir yerde mutfak gereçlerinden bahsetmemek olur mu hiç? Mutfak kültürümüz üzerine uzun süre emek veren biri olarak “Mutfak Gereçleri” üzerinde koleksiyon çalışmam da oldu. Otuz yılı aşkın bir süredir derlediğim Antakya’nın Mutfak Gereçleri ile ilgili kapsamlı bir koleksiyonuna sahip oldum. Bunlar cam katremiz kavanozlar, değişik boylarda, toprak kaplar, yoğurtçu terazileri, ocaklar, kandiller, ateş arabaları, omuz kantarları, karıştırıcılar, habiyeler, hıttadalar, ahşap fıçılar ve servis malzemelerinden oluşmaktadır. Bu koleksiyonum ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR GELENEİN MUTFAĞI ANTAKYA YEMEKLERİ kitabında görsel olarak kullanıldı. 1997 yılında yöremiz mutfağını ve kaybolmaya yüz tutmuş tarifleri yaşatmak adına senkoyluler.com.tr adresli bir web sitesi kurarak kendimizi ve kültürümüzü kayıt altına aldığımız sitenin kurulmasını takiple yine aynı isimle markalaşarak kurduğumuz mutfakta üretim yapmaya başladık. Yöremizin kültürü hakkında özgün içerik, makale ve araştırma yazılarımız birçok dergi ve TV programlarında yayınlandı. Bunlara örnek olarak TRT Yol Arkadaşım, TRT Düş Peşime, TRT Geleneğin Direnişi, TRT Türkiye’nin Peynir Hazineleri, TRT Türkiye’nin Zeytin Hazineleri, Kanal 7, Samanyolu ve Star TV kanallarında gösterimi yapılan belgesellerimiz işletmemiz bünyesinde çekildi. Türkiyenin zeytin hazineleri çalışmamız METRO MARKETLER de hazırlanmış ürün olarak halen satışı yapılmaktadır. Referans noktasında uzun yılların bilgi ve birikimini nesilden nesile aktaran büyük anneler, büyük halalar ve en nihayetinde annelerimizin mihmandarlığında birbirlerine aktardıkları o muhteşem mutfak sırlarını bugün ŞENKÖYLÜLER işletmesi olarak kendi mutfağımızda çağın tüm imkanlarından da faydalanarak kullanıyoruz. Bu lezzet sırlarının ürünlere dönüşmesi, bildiğiniz gibi tarladan tohum, ağaçtan meyvelerin özenle yetiştirilip hasatının yapılmasıyla başlıyor. Mutfağımıza gösterdiğimiz özen ve kaliteden ödün vermeden “az ama öz” ürün üretme çabamız bizleri sizin gibi kıymetli ve kıymet bilen dostlara ulaştırdı.Uzun yılların bize kazandırdığı en büyük değer çalışmaktan büyük keyif aldığımız ve halen de çalışmaya devam ettiğimiz Türkiye’nin marka mutfaklarına ulaşabilmiş olmamızdır. Bunlara birkaç örnek verecek olursak; Vedat Başaran’ın NAR Grubu, Divan ve Moment Hotel Zincirleri, Hilton, Sheraton, Ricmond Oteller Grubu, İpek Hanım Çiftliği, Limak Hoteller vb. Bu mutfaklara içerik sunmak, ürün hazırlamak, ürünlerle ilgili makale ve alan yazıları oluşturmak menüler hazırlamak ve bu listeyi her yıl yeni bir şevk ve keyifle büyüterek çeşitlendirmek mutfak ekibimizin en büyük keyif ve başarı öyküleriyle dolu. Yöremiz mutfağını bir çok ulusal fuarda başarıyla tanıtmış olan Şenköylüler Mutfağı bugün satışını yaptığı tüm ürünlerini kendisi üretir ve ilk elden değerli aboneleri ve dostlarına sunar. Bundan sonraki hedefimiz kaliteden ödün vermeden ve gelenekselden üretim yöntemlerinden uzaklaşmadan itina ve büyük bir titizlikle özgün içerikler oluşturup bunları dostlarımızla buluşturmaktır. Bugün 37 çeşit reçel, zeytin ve zeytinyağı, geleneksel peynir çeşitleri ve sabun imalatı yapan işletmemiz doğrudan ve olaylı çok sayıda istihdamın oluşmasına katkı sağlamakta ve yöremizin tanıtımına katkı vermektedir.

İbrahim Halil Kılıç kimdir

İbrahim Halil Kılıç, 1961 Malatya doğumlu olup 26 yıldır Malatya Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevi olmak üzere 31 yıldır Malatya Valiliğinde görev yapmaktadır. Malatya yemek kültürünün tanıtımı için Malatya Valiliğince basımı yapılan iki adet yemek kitabının yazarlarından biri olan Kılıç ayrıca Malatya ve Malatya dışında birçok yemek yarışmasında jüri üyeliği görevinde bulundu.

Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde Malatya yemek kültürünün tanıtımı için fotoğraf sergisi açtı, Malatya yöresel yemekleri ve kayısı başta olmak üzere diğer yöresel ürünlerin tanıtımı için İstanbul, Ankara, Antalya olmak üzere birçok ilde uluslararası etkinliklerde görevlendirilerek stantlar açıp tanıtıma katkı sağladı. Yazarı bulunduğu Malatya Yemek ve Sofra Kültürü kitabı Anadolu Halk Mutfağı Araştırma Derneği tarafından yılın yemek kitabı olarak Ateşbaz-ı Veli ödülüne layık görüldü.

İlin yemek kültürü tanıtımı için ulusal yayın yapan birçok TV kanalında programları, gazete ve dergilerde ise yazıları yer alan Kılıç’ın halen Malatya’da yayınlanan TSO Oda ve CEGET isimli aylık dergilerde yemek kültürü tanıtımı ile ilgili makaleleri yer almaktadır.

Hacı Ali Özturan kimdir
1947 Yılında, ailemin ikinci çocuğu olarak Maraş’ta doğmuşum.
İlk, orta ve liseyi K. Maraş’ta okudum. Yüksek tahsilimi İ.Ü. Kimya Fakültesinde yaparak Kimya Yüksek Mühendislik dalından mezun oldum. Askerliğimi kalite kontrol subayı olarak Kırıkkale fabrikalarında yaptım. Evliyiz, iki erkek çocuğumuz var.Ortaokul yıllarında, o zamanlar her evde bulunan sandıklarımızdan birini karıştırırken, babamın asker ocağında Ali Mektebinde öğrendiği okuma yazmayı pekiştirmek için aldığı Kerime Nadir’in Samanyolu ve Hıçkırık romanlarını buldum. Onları okudum. Hazreti Ali cenkleri ile Karacaoğlan, Dadaloğlu, Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre gibi âşık hikâyelerini okudum. Bunların yanı sıra Tommiks, Teksas gibi Amerikan kökenli çizgi romanları alır veya on kuruş ücretle Kale dibinde okurdum. Lise ve üniversite yıllarımda pek çok roman okudum. Kimya Fakültesinden mezun olduktan sonra öykü üzerinde okumaya ve çalışmaya başladım.
Lise yıllarımda yaz tatillerinde babama yardım ederken hızarımızda çalışan kalfamız rahmetli Hamza Küçük kürtül Köroğlu Hikâyesi anlatır, herkes gibi ben de hayranlıkla dinlerdim. İlk dinlediğim gün bakkaldan (o yıllarda bakkallar defter kitap da satardı) kareli bir defter alarak Hamza kalfadan dinlediğim Köroğlu Hikâyesini yazmaya başladım. “Büyüyünce yazar olacağım ve Köroğlu’nu yazacağı.” derdim.
Üniversite yıllarından sonra öykü dalında yazmaya başladım. Yazdığım hikâyeler Küçük Dergi, Erciyes, Doğuş Edebiyat, Türk Edebiyatı, Hisar, Dolunay, Alkış, Usare gibi ulusal dergilerde yayımlandı.
Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Öyküleri, Maraş Ağzı Köroğlu Hikâyesi, Maraş Merkez Ağzı, Kahramanmaraş Çocuk Oyunları, Eski Maraş’ta Örf Adet Ve İçtimai Yapı, Kahramanmaraş’ta Sık Kullanılan Deyimler, Kahramanmaraş’ta Zahire Geleneği başlıkları altında (Bir kısmı Y.Alpaslan ile müşterek) yedi kitabımız yayımlandı.
Baskıya hazır olarak Maraş Yemekleri derlemem ve çok sayıda hikâyem bulunmaktadır.
Hacı Ali ÖZTURAN / K.Maraş – 0612.10.2016

Gonca Tokuz kimdir

HALKBİLİMCİ-YAZAR-EDİTÖR

Kilis’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te, yükseköğrenimini Samsun Eğitim Enstitüsü’nde ve Anadolu Üniversitesi’nde yaptı. Yüksek lisansını Halk Bilimi Anabilim Dalı Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Özel ve kamu sektörde çeşitli görevlerde bulundu. Gaziantep Üniversitesi Aşçılık Meslek Yüksekokulunda beş yıl ders verdi. Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreterliğinden emekli oldu. Metro-Gastro Dergisinde ve iki elektronik gazetede sürekli yazmakta, derleme çalışmalarına devam etmektedir. Çeşitli toplantılarda sunulan makale ve yazılarının haricinde basılmış on, basım aşamasında beş kitabı vardır: Gaziantep Yemekleri (1993), Gaziantep Tatlıları (1995), Sevginin Usulca Kıyısında (2000), Gaziantep ve Kilis Mutfak Kültürü (2002), 20. Yüzyılda Gaziantep’te Eğlence Hayatı (2004), Anılar ve Dostlar, Tanburi Necdet Yaşar (2008), Dolmalar ve Köfteler Şehri Halep- Beled El Mehaşi ve Kibeb (2010), Gaziantep Çocuk Oyunları Üzerine Halkbilimsel Bir Çalışma (y.lisans tezi-2011), Antep Fıstığı (2014), Bir Zamanlar Biz de Çocuktuk-Geleneksel Çocuk Oyun ve Oyuncakları (2014).

Doga Çitçi Kimdir

…….

Bu geziye rehberler dışında katılımcı sınırlı sayıda alınacak olup gezi katılım fiyatları farklıdır.

Program Katılım Bedeli:

Rehber:          Double oda kişi başı: 785.- TL

Rehber:    Single oda farkı kişi başı: 315.- TL

Katılımcı:        Double oda kişi başı: 900.- TL

Katılımcı: Single oda  farkı kişi başı: 315.- TL

Ücrete Dahil Olanlar:

7 Gece konaklama

Bütün sabah kahvaltıları

( Pek çok öğle ve akşam yemeği ücretsiz olacaktır, ama bu konuda detaya giremiyoruz çalışmalarımız devam ediyor.)

Gezi boyunca ulaşım

Uzman Rehberden Rehberlik

Ücrete Dahil Olmayanlar:

Sivas’a ulaşım – Gaziantep’ten dönüş

Programda belirtilmeyen yemekler

Yemekte alınan ekstra içecekler

Başvuru için lütfen odamızın aşağıda belirtilen mail adresine yazınız.

garogezi@hotmail.com

Talep olursa uzmanlık gezisi sonunda

2 gün 1 gece Şanlıurfa ve Mardin Gezisi Programı

1.Gün 12 Kasım 2017 Pazar

Gaziantep’ten sabah erken hareket ederek Şanlıurfa’ya gidiyoruz, Arkeoloji müzesi, Halepli Bahçe Mozaik Müzesi, Balıklı göl, Çarşılar, Göbekli Tepe (ziyarete açılırsa ) Harran ziyareti sonrası Mardin’e Hareket Mardin’de Konaklama.

2.Gün 13 Kasım 2017 Pazartesi

Mardin şehir turu, Mardin sokakları, Deyrül zaferan manastırı, Kasimiye medresesi,Ulu camii – Şehidiye camii, Midyat’ta Mor Gabriyel manastırı, Devlet konuk evi,Hasankeyf antik kent, el – rızk camii, Zeynel bey türbesi ziyaretleri sonrası Diyarbakır üzerinden Gaziantep’e dönüş Gaziantep’e tahmini dönüş saati 22.00 dır.

Fiyata Dahil olanlar

1 Gece Mardin’de Konaklama (oda kahvaltı)

Lüks Minibüs ile ulaşım,Rehberlik..

Bu gezi minimum 10 kişi olduğunda yapılacaktır,

Double oda 280.-TL single oda 320.- TL dir

 

FacebookTwitterGoogle+